Welcome visitor you can log in or create an account

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το εργαστήριο εξυπηρετεί ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το Εργαστήριο εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα, όπως:

α) Εφαρμοζόμενα λογιστικά πλαίσια, ποιότητα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, διοικητικές αποφάσεις και εταιρικές αξίες.

β) Οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία της Λογιστικής και του λογιστικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, στα πλαίσια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.

γ) Εκσυγχρονισμός του λογιστικού πλαισίου του δημοσίου τομέα σε θέματα λογιστικής, ελέγχου, προϋπολογισμού και απολογισμού - ζητήματα θεσμών και αντιστάσεων στην αλλαγή, προϋπολογισμός - απολογισμός -έλεγχος δημοσίων δαπανών.

δ) Ανάλυση, αξιολόγηση και αποτίμηση επιχειρήσεων και φυσικών επενδύσεων στα πλαίσια της χρηματοδοτικής διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών.

ε) Κεφαλαιακή διάρθρωση και μορφές και προβλήματα χρηματοδότησης, ιδίως στα πλαίσια κρίσεων και έλλειψης ρευστότητας.

στ) Εκσυγχρονισμός του ελληνικού εταιρικού δικαίου, εταιρική διακυβέρνηση και θεσμική οργάνωση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

ζ) Η επίδραση της ποιότητας της διοίκησης ανθρώπινων πόρων και της εταιρικής κουλτούρας στην ποιότητα εταιρικής διοίκησης και στην επιτυχή συγχώνευση ή/και εξαγορών.

η) Διαμόρφωση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου σύγχρονων αγορών ενέργειας. 

Υποδομή του εργαστηρίου 

Το εργαστήριο διαθέτει: 

  • 20 θέσεις εργασίας με 20 Υπολογιστές 
  • Εκτυπωτής Δικτύου 
  • Προβολικό και οθόνη προβολής

Υπηρεσίες - Εξειδίκευση του εργαστηρίου

Στα πλαίσια της Νομοθετικής προσέγγισης του IFRS 9.

  • Αναπτυξη και Σχεδιασμός Νέου ή Independent Review υφιστάμενων μοντέλων για υπολογισμό των provisions (CL Credit Losses), με βάση την τυποποιημένη νομοθετική προσέγγιση.
  • Δυναμική παραμετροποίηση του μοντέλου βάσει προχωρημένων οικονομετρικών τεχνικών (τα οποία συσχετίζουν δημογραφικά χαρακτηριστικά της πελατειακής βάσης με μακροοικονομικές μεταβλητές) για την ακριβέστερη εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου (financial stress testing) με τεχνικές Machine Learning.

 

Στα πλαίσια της οδηγίας ESG (2014/95/ΕΕ).

  • Ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη tailor made μοντέλων μέτρησης του κλιματικού κινδύνου (climate risk) Τραπεζών και Οργανισμών/μεγάλων επιχειρήσεων
  • Κατασκευή δυναμικών μοντέλων αντοχής (stress testing) του climate risk με στόχο την επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση του οργανισμού και την επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών.

 

Διευθυντής: Καθηγητής Γεώργιος Κουρέτας (με απόφαση της 10ης Γ.Σ. του τμήματος ΟΔΕ του ακαδ. έτους 2016-17, 3/5/2017)

ΦΕΚ Ίδρυσης: B 1006- 24.03.2017 

Χώρος Στέγασης: 02, Ισόγειο, Κτήριο Οδού Τροίας